De eerste rondrit...

Dag 6

20 juni 2014

Ytra-Lon - Ytra-Lon

294Km

Nee het heeft niets met Gent te maken (geloof ik toch), maar er zou een grote kolonie Jan-van-Genten in de buurt van het hostel wonen. De grootste van IJsland als ik de brochures mag geloven.
Dat wordft dus het doel van dag twee. Onder andere, want 80 km is niet veel uiteraard.
Als ik 's ochtends wakker wordt is het klaarlichte dag en dus spring ik gezwind uit bed. Op de klok let ik niet echt. Na een warme douche, eerst een stevig ontbijt en daarna nog wat prutsen aan de moto alvorens te starten. Bij het vertrek zie ik dat het ...7 uur is. Dat heb je met die nachten die niet donker worden natuurlijk.

Ook vandaag is het bewolkt en hangen die wolken erg laag. De weg Noordwaarts is onverhard en wordt alsmaar slechter. De gidsen vermelden niet zomaar dat deze weg eigenlijk enkel voor 4x4 voertuigen geschikt is. In het begin is het nog onwennig, maar met de tijd vlot het rijden over de rotsen en losse stenen steeds vlotter. Steile klimmen, en veel bochten maken het alleen maar boeiender. De hele tijd gaat het langs de kust en zie ik massa's aangespoeld hout liggen. Hele stammen liggen hier zomaar voor het oprapen. Maar dan echt heel veel hé.

Na een 25tal km staat er een bordje met Parking. Er is zelfs een klein grasveld aangelegd waar auto's kunnen geparkeerd worden. Boven op de rotsen werd een uitkijkplatform gemaakt. Je kijkt zo de dieperik in en vooral; je kijkt recht op een grote alleenstaande rots onder je. Het is op die rots dat de grote wit/zwarte vogels met gele nek wonen. Elk beschikbaar plaatsje is duidelijk bezet. En er wordt af en aan gevlogen, je houdt het niet voor mogelijk. Echt schitterend om te zien. Over de geur kan ik kort zijn. Het stinkt er als de pest naar uitwerpselen. Na het maken van foto's rij ik nog verder tot aan de vuurtoren van Fontur.

Hier kan je niet meer verder. Het stikt er van de vogels, maar dat is dan ook het enige leven dat er te zien is. De zee is maar over korte afstand zichtbaar door de mist en bewolking, da's jammer. Ik eet mijn meegebracht boterhammetje en geniet van een heet theetje aan de voet van de vuurtoren. Eigenlijk zit ik echt wel dichtbij de Poolcirkel bsef ik later pas.

De weg terug is dezelfde en twee uren later passeer ik dus mijn verblijfplaats. Op het volgende schiereiland ligt het meest Noordelijk gelegen dorp en daar wil ik dus wel naartoe. Rafahofn heeft ook een vuurtoren en mijn kaart zegt dat je tot die toren kan rijden. De weg rond het hele gebied is mooi roodgekleurd op de kaart en dus beslis ik die maar helemaal af te rijden. 294 Km op een dag is niet teveel. Alleen zal een oude Zwitser die al 30 jaar in IJsland komt, me later vertellen dat mijn kaart waardeloos is. Maar eerst reed ik dus naar Kopasker om van daaruit de rondrit in uurwijzerzin te rijden. Van begin tot eind kreeg ik Gravel-road voorgeschoteld. Vaak in bedenkelijke staat. Een echt wasbord waar je constant dooreen geschud wordt.

Zitten deed ik beter niet en er werden dus vele kilometers staande op de voetsteunen afgelegd. Toen de rit bijna rond was trof ik die Zwitser. Daar waar de kaart een weg naar de vuurtoren aanduidde. Alleen was die weg er niet en zo kwamen we in gesprek. Hij begon te lachen toen hij de kaart op mijn tanktas zag. Geen klo... waard dus. Het was een kaart die ik drie jaar geleden in Gent nog kocht bij een winkel met enkel reisgidsen en kaarten. Ik had deze in de tanktas gestoken omdat het lettertype groter was en de lijnen duidelijker waren dan op de kaart die ik van de IJslandspecialist had gekregen. Een grote fout dus. De Zwitser had me gezegd een in IJsland gedrukte kaart te kopen met uitgiftejaar 2013; de recentste dus. Blijkt die IJslandspecialist-kaart zo eentje te zijn.


In elk geval had ik een mooie rit van bijna 300 km voor het grootste gedeelte onverhard gereden en kwam ik nog redelijk vroeg thuis. M isschien wel deels door het vroege vertrekken.
Die avond kwamen er nog andere gasten toe en werd er gebabbeld zodat ik toch later in bed kroop. Ik maak nog snel een foto om half een Belgische tijd. Je denkt dat het een uur of vijf in de namiddag is.

Oh ja, dan is er het weer nog... Op de ganse dag een klein buitje gehad, maar verder perfect. 13° is misschien niet veel, maar goede kledij helpt wel. Daarover later meer.

TERUG   VERDER
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Dag 23
Dag 24
Dag 25
Dag 26
Dag 27
Dag 28
Dag 29
Dag 30
Dag 31
Dag 32

Alle Foto's

Gastenboek