Binnenland in...

Dag 25

9 juli 2014

 

Sellfoss - Hrauneyar

141 Km

Middenin het niets staat het hostel waar ik vandaag en morgen mag slapen. Maar internet hebben ze! En een deftig restaurant, benzinepomp (de laatste voor de volgende 265 km). De kamers zijn nog erger dan Spartaans. Een bed, een kapstok en een minuscuul nachttafeltje. Een raam dat open kan om de zaak te verluchten en een elektrisch radiatortje om die lucht dan weer op te warmen. Maar eigenlijk heb je niet meer nodig. Het zijn hier echt containers bij mekaar gezet en ingericht voor het ontvangen van misschien wel 150 gasten. Ze worden hier dan ook met bussen afgezet. Bussen die op doorreis zijn en het binnenland via de F-wegen tonen aan horden, vooral Franse en Duitse, toeristen. Wat ’s avonds toch voor veel drukte in het restaurant zorgt.

Dat restaurant is een apart verhaal dat eigenlijk voor heel IJsland geldt. Maar eerst even zeggen dat de rit hierheen een korte verplaatsing van zo’n 135 km was waar niet veel te beleven viel. Een paar watervallekes heb ik wel gezien. Ze blijven verbazen. Vroeg aangekomen hier en bijna de ganse namiddag geslapen. De vermoeidheid begint te wegen, dat is duidelijk.

Maar ik wilde vertellen over het restaurant. Hamburger, cheeseburger en nog enkele varianten kan je overal, maar dan ook overal verkrijgen. Hier ook dus. En die prijzen zijn redelijk te noemen. Na een tijdje hier begin je alles wat minder dan 12 € kost redelijk te vinden. Om maar een idee te geven. Verder heb je nagenoeg overal soep van de dag op het menu staan. Tot nu toe was dat elke keer champignonsoep. Alleen vandaag zie ik dat er tomatensoep op de kaart staat. Nu heb ik geleerd dat die soep à volonté mag gegeten worden. Met dikke hompen brood en ook aan de prijs van zo’n hamburger (ongeveer). Gisteren bestel ik echter de dagschotel omdat ik zin heb in een stuk kabeljauw. Vraagt de ober of ik enkel dat wil of het hele menu. Eigenlijk heb ik reuzehonger en dus kies ik voor het menu waarvan de ober zei dat het met soep en dessert is dus. Na een half uur nog geen soep en mijn frank valt. Die soep haal je zelf. Ik kan kiezen, champignonsoep of lamsvlees soep en neem de eerste. Is dus ook zoveel je wil en je mag ook van allebei eten als je dat wil. Ze zien wel wanneer je klaar bent en een tijdje later komt dan de hoofdschotel. Want die brengen ze dus wel. Nu, had ik geweten dat champignonsoep hier zo smaakt, had ik enkel daarvoor gekozen. Dit is echt een maaltijdsoep waar je je vlot mee kan ‘vullen’. Nu hou ik het bij één groot bord en wacht op de rest. Lekker, maar alweer veel te duur allemaal. In verhouding met bij ons natuurlijk. Het is opvallend hoe gelijk de prijzen in heel IJsland eigenlijk zijn. De rest van de avond heb ik in Nederlands gezelschap (de tv-zaal vol) naar het voetbal gekeken. Man man man, dat commentaar. Van vooral de vrouwen die zich kunnen gedragen als de grootste kenners. Alleen liet hun kennis het een beetje afweten bij het penalty-trappen. Maar allé, ik heb me geamuseerd. Daarna gelijk het bed in (hier is het dan nog maar net tien uur geweest hé).

 

<
TERUG   VERDER
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Dag 23
Dag 24
Dag 25
Dag 26
Dag 27
Dag 28
Dag 29
Dag 30
Dag 31
Dag 32

Alle Foto's

Gastenboek