Landmannlaugar...

Dag 26

10 juli 2014

Hrauneyar - Hrauneyar

131 km

Vanmorgen met twee Nederlandse gasten samen ontbijt genomen. Toffe kerels die veel moto-ervaring hebben (India, zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Indonesie. Nu zijn ze met een huurauto en ik heb al spijt dat ik hen gisteren gevraagd had of ze dan alleen maar mooi-weer-op-zondag-rijders zijn. Maar een leuke babbel was het wel.

Daarna klaargemaakt voor een rit naar Landmannlaugar. Ik weet dat ik had gezworen geen F-wegen meer te nemen, maar dit was er een die ik al heel lang in gedachten had en tja..wat had ik anders de hele dag moeten doen? Maar geen zorgen, ik heb wel eerst gevraagd of hij te doen was. Wel, als alle F-wegen zo moesten zijn was er nooit geen probleem.
OK, wat keien en redelijk veel ‘wasbord’-groeven, maar uiteindelijk best wel te doen. Auto’s halen iets van 3O, 40 per uur. Met de moto soms 80 maar meer niet dan wel hoor. De weg loopt ruim 40 km door een lavaveld. Dit is gewoon opnieuw verbluffend. Het is de woestijn in het zwart. De weg, een lint tussen grote rotsblokken, grote kuilen en asse, heel veel asse. En dan die bergen!!! Groen stralen ze van het mos, iets anders groeit er amper. Eigenlijk groeit er vooral niets.
Opnieuw is het regelmatig stoppen voor foto’s. Gelukkig ben ik toch nog redelijk vroeg want eer ik terugkeer over dezelfde weg komen er meer en meer bussen aangereden. Op het half uur dat ik bij de rivierdoorsteek stond, zijn er zeker 6 die door die rivier reden.

Ook de auto’s zie je veel meer dan ik gewend ben. De zware jeeps geraken vlot door het water. Een kleine Suzuki-vitara zie ik twijfelen. De vrouw in de auto zie je duidelijk bezwaar maken. Dan stappen ze uit bekijken het eens en zie ik de man zeggen dat het wel zal lukken. En ja hoor ook zij rijden vlot door de stroming. Het eerste deel dan toch. Want enkele meter verder is het tweede deel en dat hadden ze niet eerder opgemerkt. Hier stappen ze zelfs niet uit. Rechtsomkeer en vlug terug. Zelf steek ik de rivier vlotjes over via de loopbruggen die er gemaakt zijn. Te voet dus. Aan de andere kant is het druk. Er is daar een camping waar behoorlijk wat tenten staan. Er is zelfs een hostel. Eigenlijk is het een toeristische verzamelplaats voor avonturiers. Maar in een schitterend dal gelegen. Waar je ook kijkt, gewoon schitterend. Ruiters komen met paarden voorbij en waden door de rivier. Mensen zitten een eind verderop in een warmwaterbron te genieten van de mix warm en koud die bron en rivier voor hen maakt. Met spijt vertrek ik, want eigenlijk kan je hier uren zitten en kijken.

 

Na de rit terug is het middag geweest en beslis ik een hapje te eten in het hostel waar ik verblijf. Daarna wil ik een waterval in de buurt zien en rij er naartoe. Alleen was dat echt geen weg te noemen. Er staan wat paaltjes die je de richting geven en OK er is wel eens iemand je voor geweest, dus zie je een beetje spoor. Dat soms dan weer vervaagt. Na een aantal kilometers sta ik boven op een berg met rondom…niets. Alleen natuur, maar alweer (ik weet het, ik blijf in herhaling vallen) zo schitterend. Alleen is die waterval nog bijlange na niet in zicht en begin ik alweer de vermoeidheid te voelen. Dit is geen weg om stuurfouten te maken en mijn armen/handen raken verkrampt. Met heel veel spijt in het hart keer ik toch maar terug. Maar niet zonder eerst nog wat foto’s te maken. Van daarboven zie ik het hostel heel goed liggen. Tenminste.. omdat ik weet dat het daar ligt, want anders zou je het nooit ontdekken. De weg terug gaat vlotjes, maar ben wel blij aan te komen en een uurtje op bed te kunnen gaan liggen. Gelukkig zijn de volgende dagen geen lange ritten gepland en kan ik meestal vroeg inchecken. Het zullen onderweg meer bezoeken worden waarbij ik wat langer de tijd zal nemen om dingen te bekijken.

e mooie dag hier omgeslagen in regenweer. Hopelijk verbetert het morgen, maar ik vrees het ergste, want de voorspelling zijn hier verdorie accuraat. Tot op het uur bijna. Als ik ook even de wegeninformatie nakijk zie ik een verwittiging voor:

Minor outburst floods are occurring in Múlakvísl and Jökulsá á Sólheimasandi in connection with geothermal activity beneath the Mýrdalsjökull ice-cap.

Dit is de gletsjer (jökull) net naast de Eyafjallajökull en natuurlijk de plaats waar ik morgen naartoe rij. Dat zou nog wel eens spannend kunnen worden. 

TERUG   VERDER
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Dag 23
Dag 24
Dag 25
Dag 26
Dag 27
Dag 28
Dag 29
Dag 30
Dag 31
Dag 32

Alle Foto's

Gastenboek