IJsschotsen...

Dag 29

13 juli 2014

Svinafell - Svinafell

134 Km

Vandaag is het mooi weer, maar ik moet absoluut een beetje was doen wil ik geen twee dagen liggen stinken op de ferry. En het is niet mooi genoeg om de was een hele dag buiten te laten hangen. Dus doe ik hem en blijf in de voormiddag in de buurt om de regen voor te zijn. Regenen doet het gelukkig niet en de moto een beetje op orde zetten kan ook geen kwaad. Zelfs van een tijdje op het gras liggen wordt ik niet slechter.
Maar als het middag is en ik een hapje gegeten heb begint het te kriebelen. Het belangrijkste geriefis droog en de kousen kunnen als het moet op de radiator gelegd worden. Dus ga ik op weg naar Jokulsaron. Het befaamde meer met ijsschotsen. De weg er naartoe is alweer erg boeiend. Dit is echt niet normaal meer. Elke kloof die er is, wordt ‘opgevuld’ met een gletsjer. Er is nog wel wat bewolking, maar het ijs schittert in de zon en het is alweer zo’n rit waarbij je meer zou stoppen om foto’s te maken dan om te vorderen. Gelukkig is het dan ook maar een korte rit. Het meer kan je niet voorbijrijden, want ligt pal naast de weg. Je moet trouwens een brug over de verbinding tussen meer en zee over. Een waterweg waar af en toe een ijsschots met behoorlijk snelheid voorbij drijft. Om dan op het strand te blijven liggen tot ze genoeg gesmolten is om weer verder te drijven.


Maar dat meer is bijzonder. Alweer. Het drijft er vol van grote brokken ijs die van de gletsjer afgebroken zijn. Echt een speciaal zicht. Wie dat wil, kan met een boot of Zodiac een rondvaart tussen de schotsen maken. Ik laat het maar voor wat het is en maak foto’s vanaf de kant. Eigenlijk is het er alweer druk. Drukker dan ik graag heb en dus blijf ik er niet echt lang. Een eindje verder hoop ik dichter bij de gletsjer te geraken en draai een weg in waar je beter niet indraait. Maar een speciaal ingericht busje van gletsjerwandelaars had ik er zien rijden, en tja dan wil ik dat ook. Grote losse keien zijn de “beloning”. Maar de aanhouder wint denk ik en zet dus door. Verder en verder geraak ik van de weg , maar steeds dichter zie ik de gletsjer verschijnen. Tot… een reuzengrote plas me de weg verspert. Mijn avontuur van twee weken geleden ben ik nog niet vergeten en dus wordt rechtsomkeer gemaakt. Jammer, maar de laatste dagen hier op IJsland wil ik niet verpesten met een ongelukkige beslissing. Op de terugweg staan er op een parkeerplaats een stukje van de weg een aantal auto’s en ik heb tijd genoeg. Dus wordt er daarnaartoe gestuurd. Een tweede meer met ijsschotsen. Maar veel indrukwekkender. Alleen is hier de verbinding met de zee niet zo spectaculair en is er daarom misschien minder volk te zien. Maar echt, de gletsjer is hier veel dichterbij en veel steiler de bergen in. Op de foto’s lijkt het gewoon een rechte wand verwacht ik. Het wordt tijd dat het woordenboek met een aantal woorden die bewondering, ontzag en verwondering uitdrukken, uitgebreid wordt. Want ik blijf in herhaling vallen. Maar het is hier allemaal zo indrukwekkend. Je houdt het niet voor mogelijk. Bij dit meer geraak ik aan de praat met een Fransman en zijn familie. Hij is hier voor de derde keer en blijft ditmaal twee volle maanden. Met een omgebouwde Unimog geraakt hij op plaatsen waar zelfs stevige 4X4’s niet kunnen komen. Het is door de wagen te bewonderen dat ik met hem aan de praat kom. Zelfs een moto heeft hij achteraan op een rek staan. Hij heeft net een kano voor drie personen opgepompt en staat klaar om met dochters tussen de ijsschotsen te gaan roeien.

Daarna gaat het alweer richting hostel. Hostel waar intussen ook Duitsers zijn aangekomen. Hun eerste werk is de TV aanzetten om de finale van het voetbal te zien. Die Duitsers hebben het dan ook nog eens klaar gekregen om het hele huis onder een walm van verbrande schnitzels te krijgen. Het lag aan de pan hoor ik haar nog zeggen voor ik maar naar mijn kamer vertrek en er niet meer uitkom. Ik hoop nog meer dan voordien dat Argentinië wint…

TERUG   VERDER
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Dag 23
Dag 24
Dag 25
Dag 26
Dag 27
Dag 28
Dag 29
Dag 30
Dag 31
Dag 32

Alle Foto's

Gastenboek