Dynjandi...

Dag 16

30 juni 2014

Isafjordir -Breidavik

228 Km

Breidavik is het volgende doel. Een hostel op 50 km van de dichtstbijzijnde stad, dorp of eender wat. Het eerste waar je voor zorgt is natuurlijk voor voldoende benzine. En laat dat nu net zijn waar ik niet aan dacht toen ik in Patreksfjordur mijn picnic nog opat. Het was nog niet zo lang geleden dat ik getankt had en eigenlijk had ik tussenin nog wel een pomp verwacht. Niet dus. Maar het zal wel lukken…hoop ik.

De weg naar dit verlaten oord loopt vlak langs Thingeyri en omdat een vriendin me daar de koffie aanraadde , reed ik even om. Alleen was ik te vroeg bij Symbahollin en heb ik zowel de koffie als de wafels gebakken door een echte Belgische moeten missen. Jammer, maar een uur in het slechte weer wachten was niet aanlokkelijk. Want het weer was echt niet goed. Bij het vertrek leek het nog wel in orde te komen, maar de regenjas was alweer onmisbaar. Gelukkig kon die uit bij de waterval van Dynjandi. Al had ik hem beter uitgetrokken alvorens de klim naar boven aan te vangen. Ter plaatse zie ik een groep jongeren in werkpak in sneltreinvaart naar boven lopen. Even later komt een van hen opnieuw naar beneden om wat werkgerief te halen. Als ze ze even later opnieuw naar boven loopt zeg ik langs mijn neus weg dat ik hoop dat ze niets vergeten is, want als ze nog eens op en af mag is haar dag wel goed, antwoordt ze me en we geraken aan de babbel. Het blijkt een Amerikaanse te zijn die hier drie maanden werkkamp komt doen. Ze trekken overal IJsland rond en zien iets van het land terwijl ze allerlei karweien uitvoeren. Hier bij de waterval moesten de trappen onderhoud krijgen. Ze zegt zich heel goed te amuseren tussen de andere jongeren van allerlei nationaliteiten. Toch wel bijzonder want ik schat haar echt nog geen 18. Eerder 16. Onderweg kom ik de Israeli’s en Amerikaanse meisjes van de boot naar Vigor gisteren nog tegen. Een korte babbel en alweer verder.
Als ik naar het toilet ga alvorens aan de waterval te vertrekken valt me alweer op hoe proper en goed onderhouden die zijn. Dit is iets wat je in heel IJsland ziet. Zelfs WC-papier en handservetjes zijn altijd voorradig. Dit valt zodanig op dat het bij veel gespreken met andere toeristen vaak ter sprake komt. En alles is gratis bovenop! Hier kunnen wij nog iets van leren eigenlijk.


 


Het weer blijft goed en de rit is alweer bijzonder mooi. Weinig asfalt, maar allemaal goede verharde weg. Op de plaatsen waar het nat is, is het bij momenten glibberig, maar dan pas je je snelheid aan.
Uiteindelijk kom ik redelijk goed op tijd in Breidavik aan. Zoals gezegd ligt het een hostel helemaal in verlaten gebied. En eerlijk gezegd profiteren ze daar van.
De gemeenschappelijke keuken moet ook met kampeerders gedeeld worden en is totaal niet aanlokkelijk om in te werken en te eten. Het diner dat ik dan maar in het hostel bestel is een ramp. Er is soep en vis en vlees en ik bestel de vis. Fout dus. De soep moet apart bijbesteld worden. Dus moest ik het doen met een klein maar wel lekker stukje vis met puree en een lepel tomatensaus. Als ik het bord zie verschijnen blijf ik maar beleefd en schiet niet in de lach. Dit is minder dan een voorgerecht in België. Als ze me daarna vragen of ik dessert wil, is het eerder van de honger dan van de goesting dat ik de chocomousse bestel. Gelukkig was die portie wat ruimer, maar later merk ik dat ze bij mij vergeten zijn er slagroom aan toe te voegen. Als daarna de rekening wordt gepresenteerd blijf ik opnieuw beleefd, maar de aandrang om te lachen is weg. Dit feestje kost me meer dan € 30, 00!!! En dan had ik nog maar water gedronken. De pint later terwijl ik bij de TV zit kost ook € 6,00. Bij de TV inderdaad, want de uitstap naar Latrabjerg valt letterlijk in het water. Als ik klaar sta om er naartoe te rijden ( ca. 12 km) begint het stevig te regenen en daar heb ik dus geen zin in.

 

TERUG   VERDER
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Dag 23
Dag 24
Dag 25
Dag 26
Dag 27
Dag 28
Dag 29
Dag 30
Dag 31
Dag 32

Alle Foto's

Gastenboek